Koldinghus stole til marmorkirken i København
I maj havde vi fornøjelsen af at renovere en række flotte, gamle stole for Frederiks Kirke i København, måske bedre kendt som Marmorkirken. Kirken selv har en lang og lettere særpræget historie – ganske ligesom stolene, som vi fik lov at give nyt liv.
Koldinghus Stol med lilla gjorde
Stolene i Marmorkirken er de smukke Koldinghus Stole, som er tegnet af Hans J. Wegner i 1988. Stolen er oprindeligt tegnet med flet af gjorde og fås almindeligvis i bøg eller eg med gjorde. Den blev først produceret af Johannes Hansen Møbelsnedkeri i København, siden hos Fredericia Furniture og nu hos Getama i Gedsted.
I Marmorkirken stod stolene dog med lavendelfarvede gjorde, som ikke er nogen lagervare. Vi måtte derfor have specialfremstillet gjorde til lejligheden. Der blev først bestilt en prøve for at sikre os, at farven matchede den gamle. Den lilla farve er nemlig vigtig for indretningen i kirken, hvor stolene gerne skal harmonere med resten af farverne.
Det endelige resultat er vi meget tilfredse med, og det var Frederiks Kirke heldigvis også. Således står nu en stribe smukke, nyrenoverede Koldinghus Stole med lilla gjorde og gør sig til gavn for kirkegængerne og de mange besøgende, der kommer forbi hvert år.
Frederiks Kirkes historie
Marmorkirken, der har det officielle navn Frederiks Kirke, er en smuk og ikonisk bygning, der ligger meget centralt i Indre By i København. Kirkens historie er anderledes end mange andre kirkers historier – især fordi den er så lang, som den er. Kirkens navn, Frederiks Kirke, afslører at den er opkaldt efter den konge, der fik idéen til den: Frederik d. 5.
Frederik d. 5. ønskede at forny arealerne på Sct. Annæ Plads, Bredgade, Amaliegade og Frederiksgade. De skulle være fine kvarterer, hvor fine folk kunne bo og begå sig. For at sætte en krone på sit værk, måtte bydelen – Frederiksstaden – have et centralt monument til ære for ham selv.
Det var arkitekten Nicolai Eigtved, der fik lov at tegne kirken. Det gjorde han i cirka 1740, hvor visionen om en kæmpe kuppel og et pompøst byggeri tog form. I 1749 blev første spadestik taget, og Frederik d. 5. lagde selv grundstenen hertil.
Efterfølgende skulle der dog gå mange år, før kirken stod færdig. Arkitekten, Eigtved, der havde tegnet kirken, døde 5 år senere i 1754, og det blev den franske arkitekt, Jardin, der overtog byggeriet efter ham. I 1770 blev byggeriet dog standset helt af Struensee, der var Christian d. 7.’s kabinetminister.
I mange år stod kirken ufærdig, hvor den blev et velbesøgt udflugtsmål. Kirken dannede også motiv for flere af det 19. århundredes malere. Det blev Tietgen, som i 1870’erne havde købt ruinen, der færdiggjorde den. Kirken blev således indviet d. 19. august 1894.
Hos Balderus går godt håndværk og faglig stolthed hånd i hånd. Vi sætter en ære i at levere til den aftalte tid og i den bedste kvalitet.