Et fund på loftet bliver til en moderne fletstol
Gennem årene gemmer de fleste af os både stort og småt, der har fået affektionsværdi for os. Vi har dog sjældent plads til alt det, vi gerne vil beholde, og derfor ender meget af det på loftet, i skuret eller garagen. Således også hjemme hos mig og min kone Konni.
Vores samlergen fordrer, at vi en gang i mellem må rydde op i sagerne, så vi fortsat kan holde nogenlunde overblik. Sidste gang min kone, Konni, ryddede op på vores loft, gjorde hun et fint fund. På vores loft gemte sig nemlig, hvad der skulle vise sig at være en Illum Wikkelsø ringstol.
Afpolstring og afsløring
Den ringstol, Konni havde fundet på loftet, afslørede ikke ved første øjekast, at her var tale om et flot designermøbel. Dens lurvede ydre kunne nok have narret de fleste, og i mange hjem var den måske røget på lossepladsen uden betænkning.
Givet mit erhverv som stolefletter, kunne jeg dog ikke dy mig for at kigge nærmere på stolen. Den havde en vis charme, og jeg tænkte, at det kunne være skægt at afklæde stolen dens slidte polstring for at se, om ikke jeg kunne give den nyt liv. Som jeg fik klædt stolen af, gik det dog op for mig, at der var noget som ikke stemte. Denne specielle stol var tydeligvis ikke født med polstring.
Jeg gik derfor til computeren for at søge efter svar. Jeg prøvede at taste ”cirkelstol” og fandt mange anderledes stole, der dog ikke lignede lige præcis denne stol. Det var først efter nogen tids søgning på nettet, at jeg fandt den rigtige stol: Illum Wikkelsø ringstol, designet i 1950’erne.
Omflettet og genfødt
På nettet kunne jeg se flere billeder af stolen med fletværk i stedet for polstring – en helt anden stol! Jeg besluttede mig derfor for at renovere den, og resultatet kan I se nederst på siden. Med den slitage, som tidens tand havde givet stolen, var det nødvendigt at skille den helt ad og dernæst genskabe den.
Sådan renoverede jeg ringstolen:
- Først blev stolen strippet for al polster.
- Dernæst fjernede jeg klammer og søm.
- Stolens trædele blev skilt fra hinanden.
- Gammel maling blev fjernet og pudset af.
- Efterfølgende blev trædelene samlet igen.
- Jeg valgte at male stolen i en frisk rødorange farve.
- Sidst, men ikke mindst, fik stolen nyt flet.
Således gik det til, at en jammerlig stol, min kone fandt i gemmerne på loftet af vores ejendom, blev genfødt til en ny æra. Nu kan man ikke længere se, at stolen har ret mange år på bagen. Til gengæld kan man igen se, at der er tale om en ringstol fra Illum Wikkelsø.
Hos Balderus går godt håndværk og faglig stolthed hånd i hånd. Vi sætter en ære i at levere til den aftalte tid og i den bedste kvalitet.